Friday, December 30, 2011

Boleh penconteng cakap "cukup" ?


Orang-orang tua dulu pesan bab perasaan ni jangan dilayan sangat. Nanti tak pasal-pasal gila.
Penconteng syak betul juga apa orang-orang tua kata tu. Tak kan la diaorg saja-saja pesan camtu kalau tak ada maksud ye dak ? Lagipon orang-orang tua dulu xtak terpengaruh lagi dengan anasir-anasir luar mcm orang tua sekarang. Zaman tu diaorg cekap lagi baca tulisan jawi, sama cekap macam orang-orang tua sekarang baca tulisan sms.

Tapi pencoteng risau juga la kalau penconteng terlayan bab hati dengan perasaan ni. Tak ke naya kalau tiba-tiba penconteng dengar macam-macam suara suruh penconteng buat macam-macam. Kalau setakat suruh penconteng penggal orang, tetak orang tu macam boleh diterima akal lagi. Kalau dibuatnya suara tu suruh penconteng berhenti menulis macam mana ? Jangan nak buat pasal woii!!

Penconteng nak pesan sesuatu la pada mana-mana orang yang berkenaan. Bab-bab cerita yang kita boleh postponed lain hari tu kita postponed la. Lagipon kita hidup bukan untuk sehari dua. Kita hidup selagi kita boleh hidup. Kalau hari-hari asyik cerita pasal perasaan rabak juga. Sama la macam kalau hari-hari kita hadap lauk yang sama, mahu juga ayat sumpah seranah keluar.

Kita fokus benda lain dulu la. Pasal area 51 ke, pasal teori Big Bang ke, pasal kes pemerdagangan manusia ke, apa-apa je la yang kita selesa. Kalau lu selesa ckp pasal perparitan sekalipon, penconteng syak penconteng boleh tahan lagi dengar. Apa-apa hal pon penconteng ingat mulai hari esk penconteng macam nak fikir pasal benda yang lebih serius sikit. Penconteng tak nak dah pikir yang catdog tu jantan ke betina, bukannya boleh menguntungkan negara pon.

Kepada mana-mana individu yang tahu tentang impian kuda padi penconteng, dengan ini penconteng ingin mengumumkan yang impian itu ditamatkan serta merta. Tak payah la ek. Penconteng bagi notis 24 jam, penconteng tak tahu format notis macam mana. Penconteng dah ada impian baru, kumpul duit banyak-banyak dalam jangka masa 10 tahun, pastu habiskan duit tu dalam jangka masa 10 hari. Selepas tu barulah penconteng buat keputusan sama ada nak pergi cari bigfoot atau loch ness. Penconteng syak bigfoot macam peluang cerah sikit sebab penconteng malas nak basah-basah harung tasik ni.

Ok, penconteng habiskan entri kali ni dengan pantun 4 kerat..


tersenyum gundik pada si raja
melihat mahkota dari tembaga
tidaklah perlu bermuram durja
kalaulah jodoh kan jadi jugaPerghh..dengan otak berkecamuk pon penconteng still boleh karang pantun lagi. Boleh tahan genius jugak kan penconteng ?

No comments: