Thursday, April 5, 2012

Songsang woii..!! songsang.. !!
*** Cerita ini adalah rekaan semata-mata, tiada kaitan dengan yang hidup atau yang telah mati. Pengawasan ibu bapa diperlukan bagi kanak-kanak yang berumur di bawah 18 tahun ***

Penconteng lelaki tulen, dibesarkan dalam sebuah keluarga bahagia yang serba sederhana. Dari kecik penconteng dididik orang tua suruh hormat kat orang lebih dewasa, " nanti hidup engko orang lebih berkat dan dihormati orang sekeliling ". 

Sebab orang tua penconteng, penconteng dapat hidup 24 tahun di muka bumi ni. Dari sesuap bubur, dari sebotol susu, dari selibas rotan, dari penampor cap tangan ( okay. yang ni tipu ), penconteng membesar jadi manusia. Minta saja apa pun, seboleh mungkin orang tua penconteng cuba penuhi. 

Akhirnya, berkat kesabaran dan pengorbanan orang tua penconteng, penconteng dapat masuk IPTA. Pung pang pung pang study, makan tahun lama dia, dapatlah penconteng segulung ijazah. Dari ilmu yang orang tua penconteng hantar penconteng belajar, dari pengalaman yang penconteng sauk selama bertahun-tahun hidup, penconteng berjaya dapat kerja bagus. 

Bertahun curi pengalaman kerja sana-sini, penconteng dipelawa untuk menjadi Personal Assistance kepada seorang menteri. Tak fikir banyak, penconteng sebat pelawaan tu, gaji pun lebat. Boleh berkelana merata tempat ikut boss. Tak ada apa yang boleh dibanggakan sangat, tapi penconteng bangga boleh buat orang tua  penconteng bangga. Pada mereka, berbaloi segala penat lelah membesarkan penconteng. 

Hari makan hari, bulan makan bulan, kesungguhan penconteng buat kerja membuatkan penconteng makin diyakini oleh boss. Segala apa kerja yang diberi, penconteng buat tanpa banyak songeh, iya, penconteng memang handal. Orang tua penconteng juga yang ajar penconteng semua benda ni. Buat apa benda sekalipun, biar berjaya, jadi yang terbaik dalam apa benda yang dibuat.

Boss penconteng ke Amerika, penconteng ikut sama. Boss penconteng ke Arab Saudi, penconteng pun ada sekali. Pendek kata, mana boss penconteng ada, situ jugalah penconteng ada. Boss penconteng masuk tv, penconteng pun tumpang sekaki enter frame. Pergi meninggal la orang nak cakap apa, yang penting orang tua  penconteng boleh cerita kat orang kampung nanti anak dia masuk tv. 

Makin lama penconteng kerja dengan boss penconteng, makin rapat penconteng dengan beliau. Dalam 24 jam sehari, boleh kata lebih separuh hari penconteng bersama boss penconteng. Penconteng pun dah anggap dia macam bapak penconteng sendiri, umur dia pun baya-baya bapak penconteng.

Satu hari yang kelam, boss penconteng panggil pergi rumah dia, ada hal urgent katanya. Sesampai penconteng di sana, boss penconteng jemput penconteng masuk. Anak bini dia tak ada kat rumah. Boss penconteng bagi kerja suruh siapkan, tak ada la banyak manapun. Penconteng buat kerja kat bilik boss penconteng. 

Tiba-tiba, boss penconteng datang dekat dengan penconteng, tanya benda pelik-pelik, penconteng pun jadi pelik. " Apa sangap sangat ke boss ni ? ", hati penconteng tertanya-tanya. Tak semena-mena boss penconteng cuba meraba kelelakian penconteng. Penconteng tepis dengan tangkas, jangan main-main, kecik-kecik dulu penconteng belajar silat cangkuk. Silat ni, sekali leher kena cangkuk, seminggu teleng pergi dia.

Boss penconteng tolak penconteng ke dinding, cuba lucut seluar penconteng. Penconteng kerah tenaga muda  penconteng melawan. Bukan susah mana pun. Mendenye badan muda kuat-kuat dengan orang tua pun tak boleh nak lawan ? Penconteng anak jantan woiii.!! Hari tu baru penconteng tahu yang boss penconteng ni agak songsang. Dulu penconteng dengar orang cakap saja, sekarang penconteng dah kena sendiri.

Penconteng hulur tangan kat boss penconteng nak angkat dia, dia bangun. Penconteng cakap kat boss penconteng, jangan main gila dengan penconteng. 

Penconteng ada cik ampang, penconteng ada impian besar. 

Kalau diri sendiri penconteng tak boleh nak pertahankan, macam mana penconteng nak jaga cik ampang penconteng, bakal bini penconteng ? 

Tak sekali-kali penconteng akan hanyut dengan benda-benda tak lurus macam tu. 

Penconteng ada hak nak pertahankan diri penconteng dari dinodai makhluk sama jantina. 

Penconteng ada mak bapak lagi, maruah dan air muka diorang penconteng nak kena jaga juga. Malu orang tua  penconteng kalau tahu penconteng kena tala dengan orang tua, sumpah malu.

Apa guna badan penconteng kuat-kuat, sikit punya tegap, dengan orang tua pun penconteng tak boleh lawan ? 

Boss penconteng tu dah la tak berapa sihat. Kadang-kadang bila sakit, nak jalan pun bini dia tolong pimpin. So mana logiknya kalau penconteng dinodai oleh boss penconteng yang uzur tu?

Penconteng anak jantan woii, penconteng muda, penconteng masih kuat. Segala kelebihan ada kat penconteng. Mana mungkin hidup penconteng digelapkan oleh peristiwa hitam macam dinodai boss sendiri ?

Otak letak kat kepala, bukan kat kepala lutut wooiiii...!! Faking !!

Apa macam ? Macam Kisah Benar kat TV3 ye dak ? keh keh keh..

P/s : Ingat !!! Cerita ini adalah rekaan semata-mata, tiada kaitan dengan yang hidup atau yang telah mati. Sila percaya. Lu orang tak percaya lu orang boleh pergi meninggal. 

No comments: