Friday, May 18, 2012

Selamat Hari Cikgu !!! Cikgu !!!


Sebut pasal cikgu, mesti dalam otak dah imagine lelaki buncit pakai kemeja, seluar slack, rambut sikat tepi, pakai spec. Kalau pompuan pulak pakai baju kurung bunga2, jubah kalau ustazah, tudung satu tone, bawak buku 2-3 bijik. Kenderaan tipikal bagi cikgu ialah Toyota Unser. Kalau yang jenis save sikit tu drive kancil ex650 je.

Jarang kita tengok muka cikgu jenis barua. Diaorang semua boleh kata sepaten, semua muka budak baik. Cikgu displin pon muka skema jugak sebenarnya cuma diaorang terpaksa berpura-pura kental. Tapi penconteng tak nak cerita pasal cikgu sekolah sebab penconteng rasa dah ramai yang wish terima kasih kat golongan ni.

Penconteng nak ucap terima kasih kepada golongan cikgu yang mungkin dilupai dalam sambutan hari guru ni. Pertama sekali penconteng nak ucap terima kasih kat cikgu driving school penconteng, Pakcik Atan. Terima kasih sebab jadikan penconteng seorang pemandu kereta yang berkaliber yang tidak pernah lupa memberi signal ketika masuk simpang, tidak pernah menggunakan henset semasa memandu dan tidak pernah makan jalan orang lain.

Kedua, terima kasih kepada cikgu cinta penconteng iaitu imaginary friends penconteng sendiri, Bob. Tanpa beliau penconteng syak penconteng akan jadi seperti loser-loser yang lain yang tak pernah menikmati percintaan. Ok, ayat penconteng dah macam cilake. Walaupon penconteng solo sebelum ni tak bermakna Bob tidak menjalankan tugasnya, cuma penconteng rasa belum datang seru je lagi masa tu. Bob selalu cakap, persamaan kuantum, tarikan molekul dan timing adalah 3 perkara yang diperlukan dalam menjayakan siri cinta dan penconteng tak kan lupa tu smpai bila-bila.

Ketiga, cikgu fesyen penconteng. Dengan berkat tunjuk ajar mereka, penconteng tidak lagi memakai baju melayu dan berseluar jeans ke masjid. Terlalu kampung kata mereka. Dan penconteng jugak tidak berbaju melayu sepersalinan siap dengan samping. Terlalu poyo kata mereka.. Cukuplah bertrack-suit dan berbaju t-shirt kosong. ringkas dan mudah.

Keempat, terima kasih cikgu kejahatan penconteng. Cikgu kejahatan penconteng agak ramai dan diaorang ada pengkhususan masing-masing .Penconteng belajar hisap rokok dengan cikgu lain, belajar buat dapur dengan cikgu lain, belajar terajang orang dengan cikgu lain dan belajar cilok air tin di pasaraya dengan cikgu yang lain pulak. Benda ni penting sebab lu orang tak kan tahu betapa durjananya satu-satu perkara itu selagi lu orang tak buat sendiri. Yang penting hati kena kental.

Kelima, cikgu idea buruk. Yang ni memang bersepah keliling penconteng. Bila penconteng dalam sesuatu situasi yang memerlukan idea yang bernas, diaorg akan datang memberikan idea-idea jahanam diaorang dan menyebabkan benda yang patot jadi A dah jadi K.. Tapi penconteng percaya kita tak akan belajar sesuatu selagi kita tak buat silap dan terima kasih pada diaorang..

Penconteng juga nak ucapkan terima kasih pada cikgu masak-masak, cikgu laman sosial, cikgu lawak macam haram, cikgu catur, cikgu redtube dan banyak lagi. Cikgu yang penconteng tak sebutkan di sini. Dan penconteng juga nak buat pengakuan sebelum penconteng akhiri entri kali ini iaitu….Penconteng tak tulis pasal cikgu sekolah sebab satu nama cikgu pon penconteng dah tak ingat.


Maafkan kederhakaan saya cikgu. Selamat Hari Guru !!!


No comments: